Hoe gaat het met De Lauwers tijdens de coronacrisis?

Grootschalige renovatie sportcomplex ’t Meertenust

WARFSTERMOLEN – Deze week staat er wederom een club uit de zogenaamde kelderklasse in de spotlights. Gesprekspartner was namelijk deze keer voorzitter Hedman Vellenga van 5e klasser De Lauwers. Bij aankomst op sportpark ’t Meertenust in het buurtschap Halfweg, stond de voorzitter samen met een vrijwilliger op het dak van het clubgebouw om persoonlijk poolshoogte te nemen van de vorderingen van de ingrijpende renovatie van datzelfde clubgebouw. Vellenga stak daarover meteen enthousiast van wal. Bij De Lauwers blijkt men namelijk volop bezig te zijn met de meest grootschalige operatie in de clubgeschiedenis.

Vellenga legt uit: “Het complex dateert uit de jaren ’60 en de staat van onderhoud was ronduit slecht. Dat gaat op enig moment tegen de bloei en ontwikkeling van de club werken. We waren toe aan een nieuwe impuls en daarin lijkt de renovatie van het clubgebouw en de rest van het sportpark een gouden greep te zijn. We hebben daarbij vooral ingezet op verduurzaming. Dit houdt in dat het clubgebouw wordt voorzien van dak- en muurisolatie, kunststofkozijnen, dubbele beglazing, een warmtepomp en zonnepanelen. Ook komen rond het tweede veld lichtmasten met ledverlichting, zodat er straks ook wedstrijden bij kunstlicht gespeeld kunnen worden. We werken met een begroting van circa €200.000. Ik ben er trots op dat we dit als kleine club voor elkaar hebben gekregen. Dit was overigens alleen haalbaar als we als club zelf ook een substantiële financiële bijdrage zouden leveren. Onze leden en sponsoren hebben zich daarbij van hun goede kant laten zien. In totaal hebben we door acties, donaties en de uitgifte van obligaties een bedrag van ongeveer €100.000 beschikbaar gekregen. Samen met een bijdrage van de gemeente en het aanboren van subsidies is het gelukt om het licht op groen te krijgen. Dit laat zien dat De Lauwers leeft en door de inwoners van Warfstermolen en omliggende dorpen wordt omarmd. Juist in een periode dat in kleinere dorpen sprake is van krimp, is het belangrijk dat een voetbalvereniging bestaansrecht en  draagvlak houdt. Zonder anderen tekort te doen gaan de credits voor wat betreft de realisatie van de plannen vooral uit naar Peter Zijlstra uit Munnekezijl. Peter is bestuurslid en tevens ‘kartrekker’ van de tijdelijke bouwcommissie en daarbij van onschatbare waarde”.

Het ledental van vv De Lauwers ligt zo rond de 150. Dit zijn overigens niet allemaal spelende leden. Bij de senioren zijn er twee mannenteams en twee damesteams, waarvan één 7-tal. Ook is er nog een 35-plus en een 45-plus team. Bij de jeugd zijn er niet in alle categorieën teams actief. Naast een team onder de 19 jaar zijn er alleen teams onder de 13 jaar. “Voor de leeftijdscategorieën waarin we zelf geen teams op de been kunnen brengen, bekijken we de mogelijkheden om een samenwerkingsverband met andere clubs uit de omgeving aan te gaan, maar daar zitten vaak wel wat lastige haken en ogen aan”, aldus Vellenga.

Het eerste mannenteam van De Lauwers kwam na de degradatie in 2019 het afgelopen seizoen uit in de 5e klasse C. Op het moment dat de competitie vanwege de coronacrisis werd stilgelegd, stond De Lauwers op een verdienstelijke vierde plaats. Vellenga daarover: “Na de degradatie uit de 4e klasse werd Tinus Huisma uit Drogeham aangesteld als nieuwe trainer. Een echte doelstelling hebben we hem niet opgelegd. We zijn een kleine vereniging en dan hebben torenhoge ambities geen zin. Uiteraard streven we wel binnen onze mogelijkheden het hoogst haalbare na. Tinus snapt hoe het bij een kleinere club werkt en we zijn dan ook tevreden over zijn functioneren. Hij denkt mee vanuit het clubbelang en kijkt dus verder dan alleen de eerste selectie. Hij traint ook de spelers onder 19 en neemt initiatieven om extra wedstrijden te regelen, waarbij hij deze groep samenvoegt met de selectiespelers tot 23 jaar. Dat levert hele interessante wedstrijden op, waarbij jeugdspelers alvast worden uitgedaagd om voor het hogere niveau te gaan. Voor volgend seizoen hopen we weer op een plaats in de subtop, maar dat zal opnieuw geen keiharde doelstelling zijn. Bij De Lauwers moet niks en mag alles. Als we een periodetitel zouden halen, zou dat al een fantastische prestatie zijn”.

De eerste selectie van vv De Lauwers zal voor het komend seizoen niet veel gaan veranderen. Wel verkast eerste doelman Marcel Kempenaar naar het ambitieuze SC Kootstertille. Hij is door die club gevraagd om daar te komen spelen en hij heeft besloten de uitdaging aan te gaan. Vellenga oordeelt daarover als volgt: “Marcel heeft vanaf zijn zeventiende bij ons in het eerste onder de lat gestaan en is uitgegroeid tot een uitstekende doelman, die regelmatig punten voor het team pakte. Dat hij op zijn 25e er voor kiest om op een hoger niveau te gaan spelen, vind ik wel begrijpelijk en is hem ook van harte gegund. Vanuit de eigen jeugd wordt de pas 16-jarige Mathijs van der Laan aan de selectie toegevoegd en we hebben er alle vertrouwen in dat hij zich net zo goed zal gaan ontwikkelen als Marcel heeft gedaan”.

De pas 32-jarige Vellenga, werkzaam als makelaar inde stad Groningen, is vanaf november 2019 voorzitter van De Lauwers en heeft een voetbalverleden bij de club. Hij groeide op in Kollumerpomp en werd destijds jeugdlid. Ook speelde hij meerdere seizoenen in het eerste elftal. Als inwoner van Grijpskerk zocht hij toch weer aansluiting bij De Lauwers. Hij roemt vooral de sfeer en de harmonie binnen de club: “Iedereen is hier gelijk, we kennen geen rangen en standen. De posities in de verschillende commissies zijn goed bezet. Wel slaat de vergrijzing wat toe en blijft vers bloed daarom welkom. Bij mij overheerst het gevoel dat we een bloeiende vereniging zijn, waar we ons met elkaar verbonden voelen en lief en leed kunnen delen. Een mooi voorbeeld daarvan vind ik het volgende. Een kleine maand geleden, op 5 mei 2020, overleed Siebren (Siepie) Jilderda, die in het verleden twee periodes trainer van De Lauwers is geweest. Hij was een zeer innemende man, die voor sfeer en teamgeest zorgde. Onder hem werden verschillende kampioenschappen behaald. Oud-speler Jan Riemersma schreef uit respect voor Jilderda een mooi memoriam. De familie van Jilderda reageerde hier heel dankbaar op. Ook dit is tekenend voor De Lauwers, het is meer dan een voetbalclub”.

 

5 juni 2020 // @ de Steekkrant

Overig nieuws
Bekijk al het nieuws uit het archief »
Volgende wedstrijden
Sponsoren
  • Sponsor
  • Sponsor
  • Sponsor
  • Sponsor
  • Sponsor
  • Sponsor